Аннотация на русском языке: В Российской Федерации была принята Концепция внедрения в рацион россиян сбалансированных пищевых продуктов для сохранения и укрепления здоровья, которая отражена в государственной политике РФ в области здорового питания населения на период до 2020 года. В данной статье раскрываются проблемы внедрения концепции здорового питания в предприятия общественного питания. Перечисляются нерешенные проблемы, тормозящие развитие данного направления в бизнесе. В России пока каждый ресторатор сам для себя определяет концепцию ЗОЖ, не имея четкого ориентира. Здоровое питание ведет к дополнительному росту цен на продукты, на технологии приготовления пищи, на оборудование. Нежелание большинства населения придерживаться концепции здорового образа жизни, низкая платежеспособность делает это направление бизнеса невостребованным для большинства населения страны.
The summary in English: the Russian Federation adopted the Concept of introduction of balanced food products into the diet of Russians to preserve and promote health, which is reflected in the state policy of the Russian Federation in the field of healthy nutrition of the population for the period up to 2020. This article reveals the problems of implementation of the concept of healthy nutrition in public catering enterprises. The unsolved problems hindering the development of this direction in business are revealed. In Russia, so far every restaurateur defines the concept for himself, without having a clear reference point. Healthy food leads to an additional increase in prices for food, cooking technology, equipment. The reluctance of the population to adhere to the concept of a healthy lifestyle, low solvency makes this line of business unclaimed for the majority of the population
Ключевые слова:
ЗОЖ; здоровое питание; продукты, приносящие пользу организму; внедрение здорового питания в меню ресторанов; качество продуктов; технологии приготовления продуктов; способы приготовления пищи.
Key words:
healthy lifestyle; healthy food; products that benefit the body; introduction of healthy food in the restaurant menu; quality of products; technology of food preparation; methods of cooking.